Mälarenergi

Mälarenergi utgör en vital del av samhället genom att leverera grundläggande funktioner som energi-, vatten- och bredbandslösningar. Tillsammans med kollegor, kunder, leverantörer, samarbetspartners och ambassadörer skapar Mälarenergi ett hållbart samhälle där alla får plats. Mälarenergi har idag ungefär 600 medarbetare, ägs av Västerås stad och omsätter cirka tre miljarder kronor.

På affärsområde Värme på Mälarnergi finns en enhet som heter Bränsleberedningen. Det är en avfallsorteringsanläggning som har till uppgift att ta bort icke brännbart material ur avfallet, innan det går vidare till förbränning i en utav kraftvärmeverkets pannor. Denna driftgrupp stod inför en bemanningsförändring. Driften är igång året runt, dygnet runt, där driften jobbar kontinuerligt 3-skift. Bemanningen bestod av 12 personer fördelade på 6 skiftlag med 2 personer per skift. Verksamheten stod inför en förändring att gå till 10 personer på driften i form av ett 5-skiftschema. Det fanns även önskemål om arbete färre helger genom att övergå till pass på 12 timmar istället för 8timmar samt att bibehålla långledighet.

”Schemagis expertis kring schemauppbyggnad samt lagar, regler & avtal gav oss en trygghet framåt. Vi fick ett proffsigt bemötande och en sammanställning över vad som fungerade och inte kring de förslag som vi själva hade tagit fram. Vi fick flera olika lösningar och rekommendationer för att få det att fungera kring b.la. dygns- & veckovilan på det olika förslagen. Det enda vi ångrar är att vi inte kontaktade Schemagi tidigare!”

Daniel Österbacka, Gruppchef,
Värme Produktion Bränsleberedning, Mälarenergi AB

Vårt uppdrag

Verksamheten hade under en längre tid arbetat med många olika förslag på nytt schema. Ett arbete som resulterade i fyra olika slutalternativ. För att kunna gå vidare och välja ett alternativ att implementera behövde det säkerställas att alternativen stämde med gällande lagar och kollektivavtal. Det fanns därför ett behov av en second opinion i form av schemaanalys som Schemagi fick i uppdrag att genomföra.

Effekter

I analysen kontrollerades lag- och kollektivavtalsefterlevnad och potentiella risker belystes. Det genomfördes även kontroller så att arbetstiden var korrekt och vilka semesterkvoter som skulle gälla. Det fanns en komplexitet i att kontrollera kollektivavtalsefterlevnaden då det fanns såväl lokala som centralt avtal och flera olika fackförbund som berördes.

I de fall förslag behövde justeras för att vara möjliga att implementera belyste Schemagi nödvändiga justeringar med så liten förändring av förslagen som möjligt.

Därefter presenterades analysen med tillhörande diskussion, vilket fungerade som ett beslutsunderlag och kompletterande underlag till riskbedömning.